Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: EN

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Mezőcsát Népi Együttes

A Mezőcsát Népi Együttes 1948-ban alakult. Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legrégebben működő amatőr társulata. Az Együttes fenntartója a Mezőcsát Népművészeti Egyesület. E civil szervezet 2010. január 26-án került bejegyzésre.

Az Egyesület célja


Mezőcsát Néptánc Együttes_1_Pap István.jpgA mezőcsáti Általános Művelődési Központ Egressy Béni Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájában néptánc tanszakon tanuló és ott végző fiatalok részére kíván lehetőséget biztosítani az iskolában elsajátított ismeretek tovább folytatására. Az Egyesület fel kívánja éleszteni azokat a népművészeti ágakat, melyek a néptánchoz kapcsolódnak, elsősorban a hímzést, viseletkészítést, fafaragást. Céljaink közé tartozik a népzenei ismeretek szélesítése, elmélyítése. Az Egyesület a Mezőcsát és vonzáskörzete kulturális életét kívánja színesíteni, segítséget kíván nyújtani a néphagyományok őrzésében, melyet az öntevékenység és a közösségi élet kibontakoztatása, valamint a műhelymunka módszerével valósít meg. Olyan műhelymunkát szeretnénk kialakítani, amely Mezőcsát népi kultúráját nemcsak országon belül, hanem külföldön is propagálja, ezzel elismerést és ismertséget szerezve városunknak. 2010 nyarán vettünk részt Poznanban a IV. EURÓPAI FOLKLÓRFESZTIVÁL rendezvényein. A külföldi szereplésen kívül 24 műsort adtunk a 2010-es évben. Tartalmas év volt, szerény pénzkeretből gazdálkodtunk, eredményesen. Köszönet a támogatóknak, nevezetesen: Mezőcsát Város Önkormányzata, Mezőcsát Kultúrájáért Alapítvány, Mezőcsáti Általános Iskola Ifjúságáért Alapítvány, Csorba Sándor, Vályi Lajos, Tóthné Vályi Éva, Császár Zoltán, Papp László, Andrássy Gyuláné, Kozsnyánszky Gyula, Magyari Tamás.

Mezőcsát Néptánc Együttes_2_Pap István.jpgAz Egyesület céljának megvalósítása érdekében együttműködik minden olyan állami, társadalmi szervezettel, más egyesülettel és szövetséggel, illetőleg gazdálkodó szervezettel, amely segíti az egyesület eredményes működését és céljainak megvalósítását. Az Egyesület demokratikus, önkormányzatiság elveit betartó szervezet.
A Mezőcsát Népi Együttes próbáit az ÁMK Egressy Béni Általános és Alapfokú Művészeti Iskola (kis) tornatermében tartja, kelléktárnak is itt kaptunk helyet, amiért köszönetünket fejezzük ki. Ez városi szinten költségkímélő, szakmailag a művészeti iskola programját, mintegy „megkoronázza". A növendékeknek lehet személyes kapcsolata az együttes tagjaival. Hitvallásunk a kodályi mottó: „Csak tiszta forrásból". A koreográfiák többsége az együttes műhelyében készül, de bemutatjuk az ország más részein működő alkotók munkáit is. Nagy hangsúlyt fektetünk Bükk-alja, Mezőcsát táncos hagyományaira, felhasználva a terület táncos emlékeit, a régiek visszaemlékezéseit. Ezzel is tisztelegni kívánunk az itt élők és a terület táncait, dalait, hagyományait gyűjtő alkotók előtt.
Az együttes műsorában megtalálhatóak az egész magyar nyelvterület legszebb táncos gyöngyszemei Hencidától Boncidáig. Képzeletben a hagyományok, a mozgás és a zene segítségével elkalandozhatunk Magyarország csodálatos tájaira. Megismerkedhetünk a szilaj kanászok táncával, a magyar virtust leginkább szemléltető verbunkkal és csárdással, a nagy ügyességet igénylő eszközös táncokkal és legényesekkel, miközben elénk tárul a hagyományos paraszti élet és kultúra.
 

Műsoraink


Az idő kereke
Az utolsó mezőcsáti betyár
Barangoló
A helység kapalácsa
 

Ajánljuk magunkat

 

  • Tánccsoportok, táncházak szervezésére és vezetésére
  • Gasztronómiai és magyaros estek lebonyolítására
  • Jótékonysági estekre, falunapokra és egyéb rendezvényekre
  • Iskolai rendhagyó órák tartására a magyar tánc hagyományairól
  • Ünnepi műsorokra

 

Elérhetőség: (Mezőcsát Népművészeti Egyesület) Mezőcsát Népi Együttes 3450 Mezőcsát, Szent István u. 43/a

 

  • Zelei Ferenc művészeti vezető telefon: 36-30-747-1870
  • Roszkos Lajosné tánckar vezető telefon: 36-30-416-9074
  • Roszkos Lajos egyesület elnöke telefon: 49/352 335

 

E-mail: zeleif@gmail.com, roszkos2@freemail.hu

Contact

Mezőcsát Népi Együttes

Address: 3450 Mezőcsát, Szent István u. 43/a

Phone: 36-30-747-1870, 36-30-416-9074

Képgaléria

Vissza az előző oldalra