Látnivalók, szállások Horvátország, Magyarország és Erdély területéről
Kövessen minket:
Nyelvválasztó: EN

Vidéki Élmények

Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület: Életkép a Bőszénfai Szarvasfarmról Dél-Borsodi Leader Egyesület: Hagyományőrző tánc

Goszthony Mansion

A Goszthony Kúria bemutatása

A Goszthony kúria egész évben nyitva, és előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Kadarkút felé haladó főút mellett érjük el Bárdibükköt, ahol idegenforgalmi látványosságként terül elénk a Goszthony
kastély parkja, vele szemben a Goszthony kúria az üveghutával, amely ma már nemzetközileg is elismert alkotótelep. Minden év augusztusában itt kerül megrendezésre a Nemzetközi Üveg Szimpozion 1991 óta emellett a kúriában található Goszthony Mária állandó emlékkiállítása is.

A 19. században épült kúria Goszthony Mária (1893-1989) festő- és keramikus művész lakóháza és műterme volt egykor. Az alkotóművész sok időt töltött Olaszországban és nagy hatást gyakorolt rá az olasz művészet. Az itáliai és a magyar táj, a reneszánsz motívumkincs gyakran megjelent képein, mint ahogy portrékkal, állat- és növényfigurákkal, szentekkel és puttókkal is szívesen díszítette kerámiáit. Szívesen alkalmazta az úgynevezett majolika technikát, amely Olaszországban igen elterjedt. Ebben a stílusban készítette el Becze Judit a kúria utcai homlokzatán a "Goszthony Kúria" kerámia falképet azért, hogy „a bárdibükki kerámiaművészet hagyományai tovább ápoltassanak”.

Goszthony Mária úgy rendelkezett, hogy házát és műtermét halála után is használják a művészek. Így az épület az üvegművészek "Mekkája" lett 1984-től. A kilencvenhat évesen elhunyt alkotó szellemi örökségét a nevével fémjelzett Nemzetközi Üveg Alkotótelep és Szimpozion Alapítvány őrzi és ápolja.

 

 

Contact

Goszthony Mansion

Address: 7478 Bárdudvarnok, Bárdibükk 12.

Phone: +36 82 686-101; 06 70 384-4307

Képgaléria

Vissza az előző oldalra